Speciális alváz- és üregvédő kezelések csak a TTF-nél!

Hogy miben különbözik a hagyományos alvázvédő és üregvédő kezelésektől az eljárás?

Nos a válasz a felhasznált anyagokban keresendő. A hazai használatban elterjedt hagyományosnak mondható alváz- és üregvédő anyagok bitument és oldószereket tartalmaznak. Idővel az oldószer elpárolog az alvázvédő bevonatból. A réteg elvékonyodik és az évek alatt teljesen kiszárad és kikeményedik, majd felrepedezik és lemálik a felületről. Éppen ezért kevesebb ideig is nyújtanak védelmet a rozsdásodástól. 5-6 év eltelte után célszerű a kezelést újra megismételni. A speciális alváz- és üregvédő anyagok zsír és olaj bázisú keverékek. Ezek a FluidFilm, Mike-Sanders és Biskor féle anyagok, melyek állják a sarat az erős sózásnak és szélsőséges időjárási viszonyoknak. Az anyagok amerikai és német eredetűek, bevizsgált és többszörösen teszt győztes termékek. Az anyagok teljesen oldószer mentesek. Nem száradnak és nem keményednek ki a felületen. Lágy gumiszerű víztaszító és vízlepergető réteget képeznek az autó alvázán. Nagyon jó kúszó és hézagkitöltő képességgel rendelkeznek, így az üregekben az átlapolások, rések, repedések közé befolyva is kiváló védelmet tud nyújtani.

Egy kis érdekesség a FluidFilm, Mike-Sanders és Biskor anyagokról:

Egyik speciális és egyedülállónak mondható tulajdonságaik, hogy az anyag beépül a fém szerkezetébe un. diffundációs kémiai folyamatokon keresztül. Passziválja a rozsdát (nem csupán védőréteget képez a rozsda ellen, hanem passziválja is a korábbi korrodált felületet a védőréteg alatt, így a korróziógátló hatását már a fém szerkezetében, belülről is kifejti. A védelmet még fokozza az alvázon egy plusz bevonat, ami távol tartja a nedvességet. Az oxigént kiszorítja a felületről, ezáltal nem tud beindulni rozsdásodás.

A Fluid Filmel eredetileg a tengerjáró hajók ballaszt tartályait kezelték, mely a sós tengervíz hatására különösen ki van téve a rozsdásodásnak, ma már az autóiparban is egy magas színvonalú termékként funkcionál. Jelenleg is az amerikai katonai járművek hatékony korróziógátlójaként tölti be a szerepét.

A Mike-Sanders és Biskor féle alváz- és üregvédő anyagok kifejezetten nagy értékű autókra, leginkább veterán autókra lettek kifejlesztve. Tulajdonságai közel hasonlóak mint a FluidFilm anyagainak. De amíg a FluidFilm esetében nagyobbrészt olaj bázisú, addig a Mike-Sanders és Biskor anyagoknak főleg zsírok alkotják az összetételét. Fontos és lényeges tulajdonsága, hogy ezek un. hőre lágyuló anyagok, melyek 100°C-ra hevítve forrón, folyékony halmazállapotban kerülnek felhordásra az autó alvázán. A végső halmazállapotukat az autó alvázán veszik fel, kiszorítva a nedvességet és az oxigént a felületről.

De mit is jelent az, hogy hőre lágyuló tulajdonság?

Az anyag spaciális hőre lágyuló tulajdonsága évek múltán is megmarad. Így pl. a nyári napsütés hatására is fel tud lágyulni az anyag, ezzel újra és újra helyezkedik kitölti az üregeket, hézagokat, igazodik a karosszéria mozgásához és a keletkező sérülésekbe is bekúszik és vastag réteget képez benne. Pl.: a kezelést követően több évvel is ha a járdán parkol az autó napsütésben meglágyul az anyag, és követi a vázszerkezet elmozdulásait, átszivárog a pont hegesztések mentén. Újra és újra aktívan fejti ki az oxidáció elleni hatását.

Persze a hagyományos alváz- és üregvédő anyagokkal sincs semmi baj, Magyarországon érthető okokból inkább ez az eljárás terjedt el jobban. A hazai autók nincsenek erős időjárási viszonyoknak és sós-latyakos víznek erőteljesen kitéve, illetve a bitumenes bázisú alvázvédő anyagokkal sincsen semmi probléma, amellett, hogy véd a korróziótól, még kőfelverődésgátlóként is működik. Az autó normál használatához tökéletes védelmet biztosít.

Mikor ajánljuk a speciális alváz- és üregvédő anyagokat?
Ha gyakran használja a járművét külföldön. Illetve külföldről behozott autók esetében is (hiszen mint azt tudjuk jobban ki vannak téve a sós-latyakos nedvességnek, csapadékos időjárásnak). Ezt a kezelést ajánljuk nagy értékű új és veterán autóknál, mivel hosszabb távra nyújtanak védelmet mint a hagyományos alváz- és üregvédő anyagok.

Jó hír a vállalkozó kedvű embereknek, hogy webshopunkban nemsokára elérhetőek lesznek a Mike-Sanders, Biskor és FluidFilm termékcsalád korrózió gátló anyagai is. Így aki a maga kezében szereti tudni az autó sorsát, annak is lehetősége nyílik alkalmazni az eljárást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

TTF AUTÓ ÉS UTÁNFUTÓ CENTRUM